OSB Levhaların Kullanım Alanları

OSB levhalar nerelerde kullanılır? OSB levhaların özellikleri nelerdir? Yazımızın devamında sizlere OSB levhaları anlatırken, hangi alanlarda kullanıldığını, yararlarına ve özelliklerine de değineceğiz. Günümüzün önemli bir buluşu haline gelen OSB levhaları şimdi keşfedin.

OSB Levhalar Nerede Kullanılır?

OSB levhalar inşaat uygulamalarında sıklıkla taşıyıcı zeminlerde tercih edilmektedir. Ancak bununla birlikte yardımcı malzeme olarakta kullanılmaktadır.

İnşaatlarda, duvar ve ara bölme yapılarında, duvar kaplamalarında sıklıkla tercih edilmektedir.

Mobilya sektöründe ise, koltuk, kanepe arkası, kitaplık, mutfak tezgahı, gibi alanlarda tercih edilebilmektedir.

OSB levhaların en çok tercih edildiği yerlerin başında reklam panoları gelmektedir. Sokaklarda gördüğümüz billboard olarak da adlandırılan, büyük reklam panolarının, reklam kağıtlarının yapıştırıldığı zemin, OSB levhalardan oluşmaktadır.

Özellikle son yıllarda trend haline gelen, prefabrik yapılarda duvar paneli ve dekoratif manada kullanılmaktadır.

OSB Levha Nasıl Üretilir?

OSB levha günümüzde sıklıkla kullanılan, buluşuyla bir çok alanda önemli bir kullanım alanı kazanan malzemelerin başında gelmektedir. Yapısı gereği, sert ve dayanıklı olması kullanım alanlarını arttırmaktadır. OSB, yonga levha anlamına gelmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere levhalar halinde satılmaktadır.

OSB levha üretim aşamasında, rendelenmiş, ahşap parçacıkların, özel kimyasallar, sıcaklık ve basınç ortamında bir araya getirilerek, birleştirilmesi sonucunda üretilmektedir. Böylece onlarca işe yaramayan parçanın rendelenmesi ve yeniden kullanılabilir hale gelmesiyle, geri dönüşüme de oldukça destek vermektedir.

OSB Levha Çeşitleri Nelerdir?

OSB levhalar OSB-1, OSB-2, OSB-3 ve OSB-4 şeklinde kullanım alanlarına göre 4 farklı çeşitte üretilmektedir. Peki bu çeşitler nelerdir? Gelin birlikte bu 4 çeşidi kısaca açıklayalım

OSB-1 Levha

OSB-1 Levha çeşidi nem ve rutubetten uzak kuru alanlarda kullanıma uygundur.

OSB-2 Levha

OSB -2 Levha rutubet, nem ve su etkisinin bulunmadığı alanlarda kullanılan taşıyıcı özelliği olan osb türüdür.

OSB-3 Levha

Nem ve rutubetli alanlarda kullanıma uygun taşıyıcı özelliği olan türüdür.

OSB-4 Levha

Islanmasında herhangi bir sakınca bulunmayan ve OSB-3’ten daha ağır yükleri taşıyabilen levhalardır.

OSB’nin Özellikleri

  • Üretimine kolaylıkla müdahale edilebildiği için, yoğunluk dağılımı ve boyutları istenildiği gibi şekillendirilebilir.
  • İstenildiğinde ince ve kalın şekilde üretilebildiği için, farklı kalınlık ölçüleri bulunmaktadır.
  • Su basıncına ve su damlacıklarına karşı dirençli bir yapıya sahip olan OSB levhalar, suyu içine çekmediği için, çürüme gibi riskler ile karşı karşıya kalmaz.
  • Üretim tekniği ve malzemenin özelliği gereği, basınç karşısında esneme ve mukavemet sağlama niteliği bulunmaktadır. Bu sayede kolay kırılmaz.
  • İnşaat uygulamalarında vida ve çivi uygulaması kolay, oldukça yüksek bir şekilde vida ve çivi tutma özelliği bulunmaktadır. Bu sayede daha hızlı ve kolay uygulama imkanı.
  • Yüksek baskıya ve basınca dayanabilme gücü bulunmaktadır.
  • Geniş ebat ve ölçü seçenekleri ile hemen hemen bir çok alanda tercih edilmektedir.
  • Geleneksel ahşap işleme teknikleri ve malzemeleri ile kolaylıkla işlenebilmektedir.

İnşaat Bareti Kullanmanın Önemi

İnşaat şantiyelerinde çalışan işçilerin sağlıklarını korumak adına kullanması gereken elemanlardan olan baretler oldukça önemlidir. İnşaat işçilerini korumak adına üretilen ve kullanılması zorunlu olan bu ekipmanlar hayat kurtarıcı bir işlevi bulunmaktadır. İnşaat baretleri, işçilerin kafalarına alabileceği olası darbeleri sönümlemek ve işçinin kafasına direkt olarak temas etmesini önlemek adına kullanılmaktadır.

İnşaat şantiyeleri, olası taş, ve sert malzemelerin düşebilme riski bulunan alanlardır. En riskli çalışma alanlarından olan inşaat şantiyelerinde ekipman kullanımı oldukça önemlidir.

Baretleri Kullanmanın Önemi

Çalışan kişinin uzun saçları varsa, statik elektriğe maruz kalması ile elektriklenerek olası bir makineye sıkışma durumunu önleyecektir.

İşçi çalışırken, ani hareketler esnasında, kafasını duvara, herhangi bir taşa veya alete çarpması esnasında, meydana gelebilecek darbeleri önleyecektir. Bununla birlikte kafada bir baretin olması ile birlikte, işçi sürekli kafasını koruması gerektiği algısını hissedeceği için, daha da dikkatli çalışacaktır.

Baretlerin Renkleri ve Nitelikleri

İnşaat sahasında bir çok farklı görevde işçi çalışmaktadır. İnşaat işçisi, mimarlar, mühendisler, denetleyiciler gibi bir çok çalışan bulunmaktadır. Bu sebeple, bu kalabalık ekibin, birbirlerini uzaktan ayırt edebilmek ve görevlerini daha hızlı anlamlandırabilmesi adına baretlerde renge göre meslek ayrımı yöntemi kullanılmaktadır.

Sarı Renk: Sarı renk baretler direkt olarak inşaat işçilerinin kullanıdığı baretlerdir.

Kırmızı Renk: Kırmızı renk baretler, iş güvenliği elemanları ve kalite kontrol ekipleri tarafından kullanılmaktadır.

Turuncu Renk: Ustabaşı ve teknisyenler, turuncu renk baretleri kullanmaktadır.

Mavi Renk: Mavi renk baretler bakımdaın sorumlu olan ekipler tarafından kullanılmaktadır.

Yeşil Renk: Yeşil renkli baretler, sağlık personelleri tarafından kullanılmaktadır. Doktorlar, hemşireler, yeşil renk baret kullanmaktadır.

Sıva Filesi Nedir?

Sıva Filesi

Sıva filesi nedir ve özellikleri nelerdir? Sıva filesi hakkında tüm detayları şimdi keşfedin.

Dış cephe mantolama uygulaması aşamalarında, sıva harcının strafora tutunmasını sağlayan, fiber cam elyaftan üretilen, 4×4 kare aralığında, 50 metrelik top halinde satılan dış cephe mantolama malzemesine sıva filesi denir.

Strafor filesi ya da strafor sıva filesi olarak ta isimlendirilen bu malzeme, farklı renklerde üretilmektedir. Genellikle mavi ve turuncu rengi sıklıkla kullanılmaktadır. Renginden ziyade ağırlıkları ile de sıva filelerinin kullanım alanları değişiklik göstermektedir.

75 gr, 110 gr, 140 gr ve 160 gr ağırlıklara sahip olan sıva fileleri bulunmaktadır. 74 gr sıva filesi ve 110 gr sıva filesi genellikle iç cephelerde kullanılmaktadır. 140 gr sıva filesi ve 160 gr sıva filesi ise sıklıkla dış cephe mantolama uygulamalarında tercih edilmektedir.

Sıva Filesi Fiyatları

Sıva filesi fiyatı vermek yazılı olarak hemen hemen imkansıza yakındır. Çünkü kimi strafor fileleri ithal kimi strafor fileleri yerli üretimdir. Ancak filenin üretim malzemesi yani ham maddesi dolar kuruna bağlı olduğu ve doların da sürekli sabit kalmaması ile birlikte üretim maliyetleri artış göstermektedir. Durum böyle olunca sıva filesi fiyatlarını anlık müşteri talepleri doğrultusunda, iletmek doğru olacaktır. Sıva filesi fiyatı almak ve sipariş vermek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.